Tο ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ δεν παίρνει θέση (με πολιτική κτλ άποψη) σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.
Το ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.

Ο μαγικός αριθμός 7


Ο μαγικός αριθμός 7, τροφοδοτεί θρύλους και προκαταλήψεις, ενώ παίζει έναν ειδικό ρόλο σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις. Πώς προέκυψε αυτό και γιατί;

Το 7 (επτά ή εφτά) είναι ο φυσικός αριθμός που βρίσκεται μετά από το 6 και πριν από το 8. Είναι ένας περιττός αριθμός, αφού δεν διαιρείται με το 2, στο σύνολο των φυσικών αριθμών. Ο αριθμός 7 συμβολίζεται ως VII στο ρωμαϊκό σύστημα αρίθμησης και ως Ζ´ ή ζ´ στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης.
Η μαγεία του αριθμού 7 πάει πολύ πίσω στο χρόνο. Ο αρχαιότερος γνωστός πολιτισμός που πίστευε στη μαγεία του 7 ήταν ο σουμεριακός-βαβυλωνιακός πολιτισμός (περίπου 3.000-1.500 π.Χ.), στην περιοχή του σημερινού Ιράκ. Στη μυθολογία των Σουμερίων, ο αριθμός εμφανιζόταν πολλές φορές και, μάλιστα, ήταν πολλοί οι θεοί που σχημάτιζαν επταμελείς ομάδες θεών. Η εβδομάδα των επτά ημερών, όπως την ξέρουμε σήμερα, είναι επίσης επινόηση του σουμεριακού-βαβυλωνιακού πολιτισμού.
Δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα γιατί ειδικά ο αριθμός 7 είχε ιδιαίτερη αξία για τους Σουμέριους και τους Βαβυλώνιους. Το πιο πιθανό είναι, ωστόσο, ότι οι Σουμέριοι, από αρχαιοτάτων χρόνων, είχαν στηρίξει τη γνώση και τη χρήση του αριθμού 7 σε διάφορα φυσικά φαινόμενα. Ίσως να ήταν τα 7 χρώματα του ουράνιου τόξου ή οι 7 «πλανήτες» που ήταν γνωστοί τότε, δηλαδή ο Ήλιος, η Σελήνη, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος.
Έκτοτε, πολλοί πολιτισμοί και θρησκείες υιοθέτησαν το μαγικό αριθμό 7. Για παράδειγμα, το μεγαλείο της Ρώμης –σύμφωνα με τη ρωμαϊκή μυθολογία– θεμελιώθηκε από τους επτά πρώτους βασιλιάδες της πόλης, ενώ ο Αλλάχ –σύμφωνα με τον ισλαμισμό– δημιούργησε 7 ουρανούς, τον έναν πάνω από τον άλλον.
 

Το 7 στις επιστήμες

Στην Αστρονομία
-7 είναι τα σώματα του Ηλιακού Συστήματος που είναι ορατά με γυμνό μάτι από τη Γη: ο Ήλιος, η Σελήνη και 5 πλανήτες (Άρης, Ερμής, Δίας, Αφροδίτη και Κρόνος).
-Το Μ7 είναι ένα ανοικτό σμήνος αστέρων στον Σκορπιό, ορατό και γυμνό μάτι, γνωστό και ως «Σμήνος του Πτολεμαίου».
-7 είναι τα κυριότερα άστρα στους αστερισμούς Μεγάλη Άρκτος της Μικρής Άρκτου και του Ωρίων.
-7 υποτίθεται ότι είναι τα ορατά με γυμνό μάτι άστρα στην Πούλια.
-Ο ρωμαϊκός αριθμός VII συμβολίζει τους λευκούς νάνους αστέρες ως τάξη λαμπρότητας στη διδιάστατη φασματική ταξινόμηση των αστέρων.
-Ο ρωμαϊκός αριθμός VII συμβολίζει επίσης τον έβδομο κατά σειρά ανακαλύψεως δορυφόρο ενός πλανήτη.
Γεωγραφία
-7 είναι οι Ήπειροι: Αφρική, Ανταρκτική, Ασία, Αυστραλία, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική.΄
-7 είναι τα νησιά του Ιονίου πελάγους: Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Ιθάκη, Λευκάδα, Κύθηρα και Παξοί.
Χρόνος και ημερολόγια
-7 είναι οι ημέρες της εβδομάδας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
-Οι ιθαγενείς Kulin της Αυστραλίας και κάποιες φυλές Ινδιάνων της Μοντάνα διακρίνουν παραδοσιακά 7 εποχές του έτους.
-Ο έβδομος γλύφος στο Ημερολόγιο των Μάγια είναι το «Μπλε Χέρι» και αντιπροσωπεύει τις ημέρες της Δημιουργίας του Σύμπαντος. Συνδέεται επίσης με τη δημιουργική τελειότητα. Είναι ο γλύφος της τελευταίας ημέρας του κύκλου που έληξε στις 21 Δεκεμβρίου 2012.
Στη Βιολογία
-Σχεδόν όλα τα θηλαστικά έχουν 7 αυχενικούς σπονδύλους.
-7 κηλίδες (βούλες) έχουν τα έλυτρα της κοινής πασχαλίτσας.
-7 είναι οι τύποι των ιών κατά την ταξινόμηση της Βαλτιμόρης.
Στη Χημεία
-7 είναι η ουδέτερη τιμή του pH, ανάμεσα στην οξύτητα και στην αλκαλικότητα
-7 είναι ο αριθμός των περιόδων (οριζόντιων σειρών) στον περιοδικό πίνακα των χημικών στοιχείων.
-Ο ατομικός αριθμός 7 αντιστοιχεί στο άζωτο.
-Η ατομική μάζα 7 (κατά προσέγγιση μονάδας) αντιστοιχεί στο λίθιο.
-Η ομάδα 7 του περιοδικού πίνακα των χημικών στοιχείων αντιστοιχεί στην πρώην VIIB ομάδα, δηλαδή την ομάδα του μαγγανίου.
-Η 7η περίοδος του περιοδικού πίνακα των χημικών στοιχείων αρχίζει από το φράγκιο και τελειώνει στο ουνουνόκτιο.
-7 τα μέταλλα των αλχημιστών: Χρυσός, Άργυρος, Υδράργυρος, Χαλκός, Σίδηρος, Κασσίτερος, Μόλυβδος.
Στη Φυσική
-Υπάρχουν 7 θεμελιώδεις μονάδες στο Διεθνές σύστημα μονάδων (SI): το μέτρο, το χιλιόγραμμο, το δευτερόλεπτο, το αμπέρ, ο βαθμός Κέλβιν, το γραμμομόριο και η καντέλα. Με βάση αυτές ορίζονται όλες οι άλλες μονάδες του SI («συμπληρωματικές»).
-7 είναι τα χρώματα του ουράνιου τόξου («της ίριδος»), ακόμα και κατά τον Νεύτωνα: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, λουλακί και ιώδες (μωβ).
Στην Ψυχολογία
-«Νόμος του Μίλλερ» (George A. Miller, 1956): Ο αριθμός των αντικειμένων που μπορεί να συγκρατήσει ένας μέσος άνθρωπος στη «μνήμη εργασίας» του είναι 7 ± 2.
-Οι επτά μορφές ευφυΐας, σύμφωνα με τον Gardner: Τη Γλωσσική, Τη Λογικομαθηματική, Τη Χωρική, Τη Αισθησιοκινητική, Τη Μουσική, Τη Διαπροσωπική, Την Ενδοπροσωπική


Το 7 στη θρησκεία

Ως «ιερός αριθμός», το 7 είναι σημαντικό για πολλές θρησκείες:
Παλαιά Διαθήκη
-Η εβδομάδα προέρχεται από τις 6 ημέρες της Δημιουργίας και την εβδόμη της αναπαύσεως του Θεού μετά από αυτή (Γένεσις, κεφ. α΄). Με τον τρόπο αυτό ο Θεός «αγιάζει» την έβδομη ημέρα, το Σάββατο, ξεχωρίζοντάς την από όλες τις άλλες της εβδομάδας. Συμβολικά, ο Ιησούς με τον θάνατό του το Μ. Σάββατο αναπαύεται: «Εβδόμην σήμερον ηγίασας, ην ηυλόγησας πριν, καταπαύσει των έργων» (τροπάριο Δ΄ ωδής του κανόνα «Κύματι θαλάσσης»). Μέρες της Δημιουργίας: Το Φως, Ο Παράδεισος, Η Γη οι Θάλασσες και τα φυτά, Ο Ήλιος η Σελήνη και τα Αστέρια, Η Θαλάσσια ζωή και τα Πουλιά, Τα ζώα και ο Άνθρωπος, Ο Θεός αναπαύεται.
-Οποιοσδήποτε τολμήσει να σκοτώσει τον Κάιν «θα υποφέρει επταπλάσια εκδίκηση» («πᾶς ὁ ἀποκτείνας Κάϊν ἑπτὰ ἐκδικούμενα παραλύσει», Γένεσις δ΄ 15), είπε ο Θεός.
-7 ήταν τα έτη της αφθονίας και 7 του λιμού στο όνειρο του Φαραώ (Γένεσις, κεφ. μα΄).
-7 ημέρες καθιερώθηκαν για την εορτή του Πάσχα (`Εξοδος, ιγ΄ 3–10).
-Τα τείχη της Ιεριχούς έπεσαν την 7η ημέρα και αφού 7 ιερείς με 7 σάλπιγγες περπάτησαν γύρω από την πόλη 7 φορές (Ιησούς του Ναυή, στ΄ 8)
-7 πράγματα είναι απεχθή στον Κύριο (Παροιμίαι στ΄ 16–19)
-7 είναι οι στύλοι του οίκου της σοφίας («Ἡ σοφία ᾠκοδόμησεν ἑαυτῇ οἶκον καὶ ὑπήρεισε στύλους ἑπτά.», Παροιμίαι θ΄ 1).
Καινή Διαθήκη
-Κατά τον Ευαγγελιστή Ματθαίο, 7 ψωμιά και λίγα ψάρια πολλαπλασιάστηκαν από τον Ιησού Χριστό ώστε να χορτάσουν χιλιάδες ανθρώπους και «τὸ περισσεῦον τῶν κλασμάτων ἦραν, ἑπτὰ σπυρίδας πλήρεις», δηλαδή περίσσεψαν και 7 καλάθια γεμάτα (ιε΄ 34–38).
-Ο Πέτρος ρώτησε τον Ιησού αν θα έπρεπε να συγχωρήσει αυτούς που αμάρτησαν εναντίον του μέχρι 7 φορές, και ο Ιησούς απάντησε λέγοντάς του να τους συγχωρήσει «ἑβδομηκοντάκις ἑπτά».
-7 φορές μίλησε ο Ιησούς επί του Σταυρού.
-Οι Απόστολοι επιλέγουν ως διακόνους (βοηθούς) 7 άνδρες «πλήρεις Πνεύματος αγίου καὶ σοφίας» (Πράξεις στ΄ 3).
-Στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, ο αριθμός κυριαρχεί: οι 7 Εκκλησίες της (Μικράς) Ασίας (στις οποίες απευθύνεται το βιβλίο), οι 7 χρυσές λυχνίες (α΄ 12), οι 7 αστέρες στο δεξί χέρι του Θεού (α΄ 16), οι 7 λαμπάδες πυρός και τα 7 πνεύματα του Θεού (δ΄ 5), οι 7 σφραγίδες (ε΄ 1), οι 7 άγγελοι και οι σάλπιγγές τους (η΄ 2), οι 7 έσχατες πληγές (ιε΄ 1), οι 7 χρυσές φιάλες (ιε΄ 7), οι 7 βροντές (ι΄ 3), τα 7 κέρατα και οι 7 οφθαλμοί (ε΄ 6), οι 7 βασιλείς (ιζ΄ 10).
-Οι 7 Σφραγίδες της Αποκάλυψης: Ο λευκός ίππος, Ο Πύρρος ίππος, Ο μέλας ίππος, Ο χλωρός ίππος, Οι ψυχές των σφαγμένων, Η αναστάτωση του σύμπαντος, Η προετοιμασία των σαλπίγγων.
-Οι 7 Σάλπιγγες της Αποκάλυψης: Το καταστροφικό χαλάζι, Το καιγόμενο όρος, Η πληγή του Αψινθίου, Ο σκοτισμός του ήλιου και της σελήνης, Ο πεσών αστήρ, Οι άγγελοι του Ευφράτη, Έγινε η βασιλεία
-7 Μαρτυρίες για το Χριστό κατά Ιωάννη: Τη μαρτυρία του Πατέρα [5:34,37 και 8:18], Τη μαρτυρία του Υιού [8:14 και 18:37], Τη μαρτυρία των Έργων Του [5:36, 10:25, κ. ά.], Τη μαρτυρία των Γραφών [5:39-46], Τη μαρτυρία του Ιωάννη του Βαπτιστή [1:7 και 5:35], Τη μαρτυρία των Μαθητών [15:27 και 19:35], Τη μαρτυρία του Αγίου Πνεύματος [15:26 και 16:14].
-Θαύματα του Ιησού κατά τον Ιωάννη: Στο γάμο της Κανά, 2:1-12, Ο χορτασμός των πέντε χιλιάδων, 6:1-14, Ανάσταση του Λαζάρου, 11:1-44, Θεραπεία ενός εκ γενετής τυφλού, 9:1-34, Θεραπεία παράλυτου στη Βηθεσδά, 5:1-15, Θεραπεία του δούλου του εκατόνταρχου, 4:46-54, Περπάτημα πάνω στα νερά της λίμνης, 6:16-21.
Επτάδες στον Χριστιανισμό
-Τα Επτά θανάσιμα αμαρτήματα: Λαγνεία, δαίμονας ασμοδαίος (luxuria), Λαιμαργεία, δαίμονας βελζεβούλ (gula), Τσιγγουνιά, δαίμονας μαμμωνάς (avaritia), Τεμπελιά, δαίμονας βηλφεγώρ (acedia), θυμός, δαίμονας σατανάς (ira), Ζήλεια, δαίμονας λεβιάθαν (invidia), Αλαζονεία, δαίμονας εωσφόρος (superbia).
-Οι 7 δωρεές του Αγίου Πνεύματος
-Τα επτά Μυστήρια της Εκκλησίας: Γάμος, Βάπτιση, Ευχέλαιο, Μετάληψη, Εξομολόγηση, Χρίσμα, Ιεροσύνη.
-Στη Βίβλο αναφέρονται 7 αυτοκτονίες.
-Οι 7 αρετές στην Καθολική Εκκλησία: Ταπεινότητα, Ευσπλαχνία, Αγνότητα, Φιλαλληλία, Επιείκεια, Καλοσύνη, Εργατικότητα.
-Το αυτόνομο κράτος του Βατικανού ιδρύθηκε στις 7/7 του 1929!
-Οι εν Εφέσω άγιοι Επτά Παίδες, γνωστοί και ως «οι Επτά κοιμώμενοι».
-Μέγιστοι αρχάγγελοι: Μιχαήλ, σημαίνει «Που Μοιάζει του Θεού». Αρχάγγελος του Ελέους και της Μετάνοιας, Ηγέτης του Τάγματος των Αρχαγγέλων και Αγγέλων. Γαβριήλ, σημαίνει «Η Δύναμη του Θεού». Άγγελος της Αλήθειας, αγγελιοφόρος του Θεού. Ουριήλ, σημαίνει «Η Φωτιά του Θεού». Άγγελος του Κεραυνού, του Τρόμου και της Λύτρωσης, Κυβερνήτης του πλανήτη Ήλιου κατά μερικούς, του πλανήτη Ουρανού κατά άλλους, Προστάτης της Μουσικής και της Μαγείας. Ραφαήλ, ο Θεός τον μετονόμασε σε Ραφαήλ που σημαίνει «Ίαση του Θεού». Κυβερνήτης του πλανήτη Ερμή, Προστάτης της Θεραπείας, των Επιστημών και της Γνώσης. Ηγέτης για τους Φύλακες-Αγγέλους, ένας από τους Ηγέτες των Μαλακείμ και Ταρσισείμ, μέλος των Σεραφείμ, Χερουβείμ και Χασμαλείμ. Αναήλ, Κυβερνήτης του πλανήτη Αφροδίτη, Προστάτης της Αγάπης, του Έρωτα και του Γάμου, Σαμουήλ – Ο Αγγελιοφόρος του Θεού, Κυβερνήτης του πλανήτη Aρη, Πολεμιστής της Βίας και της Φωτιάς, Σαχιήλ – Κυβερνήτης του πλανήτη Δία, του Πλούτου και της Δικαιοσύνης.
Ινδουισμός
-Μία ομάδα 7 αστέρων ονομάζεται Sapta Rishi, από τους 7 μεγάλους αγίους (γκουρού).
-Υπάρχουν οι 7 υποσχέσεις και οι 7 γύροι στον ινδουιστικό γάμο, καθώς και οι 7 μετενσαρκώσεις.
-7 είναι οι κόσμοι στο Σύμπαν και 7 οι θάλασσες.
-7 λόφοι υπάρχουν στην tirumala.
-7 τσάκρα υπάρχουν στην τάντρα και στη γιόγκα. Τσάκρα: Ο Ιερός Όφις, στην περιοχή του ιερού οστού, Το σπληνικό πλέγμα, στην περιοχή της σπλήνας, Το ηλιακό πλέγμα, στην περιοχή του ομφαλού, Το καρδιακό πλέγμα, στην περιοχή της καρδιάς, Το λαρυγγικό πλέγμα, στον θυρεοειδή αδένα, Το μετωπικό πλέγμα, λίγο ψηλότερα από τα μάτια, στην υπόφυση, Το κεφαλικό πλέγμα, πάνω από το κεφάλι.
Ισλάμ
-7 είναι τα στρώματα της Γης και 7 οι ουρανοί κατά τη μουσουλμανική διδασκαλία. Οι Ουρανοί στην Ισλαμική αποκρυφολογία: Είναι από καθαρό χρυσάφι και ζει ο Αδάμ, Είναι από μόλυβδο και βρίσκετε ο Νώε, Είναι από πολύτιμους λίθους και είναι το βασίλειο του Ασραήλ, Είναι φτιαγμένος από ασήμι, Είναι από χρυσάφι και βρίσκεται ο Μωυσής, Βρίσκεται ο Ιησούς, Περιέχει το θείο φως και εκεί είναι φτιαγμένο το αιώνιο Λωτόδεντρο.
-7 γύρους (Tawaf) εκτελούν οι πιστοί γύρω από την Κάαμπα.
-7 διαδρομές γίνονται μεταξύ των βουνών Al-Safa και Al-Marwah κατά την τελετουργία του προσκυνήματος στη Μέκκα.
-7 είναι οι ουρανοί και στη μουσουλμανική διδασκαλία, αλλά και 7 τα επίπεδα στην κόλαση.
-7 είναι και οι πύλες της Κολάσεως (ενώ του Παραδείσου είναι 8).
-7 είναι και στο Ισλάμ τα μεγάλα αμαρτήματα, από μία Hadith του Προφήτη Μωάμεθ: «Απόφευγε τις 7 αμαρτίες, την πολυθεΐα, τη μαγεία, την ανθρωποκτονία, την οποία ο Αλλάχ έχει απαγορεύσει εκτός από τις περιπτώσεις δικαίου, την αισχροκέρδεια (riba), την κατανάλωση του πλούτου ενός ορφανού, τη φυγομαχία και τη συκοφάντηση αγνών γυναικών».
-7 πράγματα που πρέπει να κάνει ένας μουσουλμάνος: Να προσκυνήσουν επτά φορές στη Μέκκα. Να κάνουν επτά φορές τον γύρω της Καάβα. Να σφάξουν επτά σφάγια. Να προσεύχονται επτά φορές την ημέρα. Να έχουν επτά γυναίκες.
Ιουδαϊσμός
-Η επτάφωτος λυχνία (στα εβραϊκά «μενορά») εξελίχθηκε σε σύμβολο του ιουδαϊσμού.
-Shiv`a (άλλη προφορά της λέξεως για το 7 στην εβραϊκή γλώσσα) είναι ο αριθμός των ημερών πένθους.
-Η εβδομαδιαία ανάγνωση του Τορά διαιρείται σε 7 αναγνώσματα (aliyahs), και 7 άνδρες Ιουδαίοι (ή αγόρια άνω των 13 ετών, βλ. μπαρ μιτζβά) καλούνται για την ανάγνωσή τους κατά τις πρωινές λειτουργίες του Σαββάτου.
-7 ευλογίες απαγγέλλονται κατά τη διάρκεια μιας τελετής ιουδαϊκού γάμου, ενώ η νύφη και ο γαμπρός τιμώνται με επτά ημερες εορταστικών γευμάτων μετά τον γάμο τους, που επίσης είναι γνωστά ως Sheva Berachot («7 ευλογίες»).
-7 ήταν τα έθνη που ο Θεός είπε ότι θα εκτόπιζαν οι Ισραηλίτες από τη Γη της Επαγγελίας: οι Χετταίοι, οι Γεργεσαίοι, οι Αμορραίοι, οι Χαναναίοι, οι Περισαίοι, οι Ευαίοι και οι Ιεβουσαίοι.
-Στην παράδοση των Breslov της Χασιδικής δυναστείας, οι 7 οπές του προσώπου (2 μάτια, 2 ρουθούνια, 2 αυτιά και το στόμα) αποκαλούνται «τα 7 κεριά».
-7 μέρες κρατούσαν οι γιορτές της σκηνοπηγίας.
-7 χρόνια διαρκούσε το Σαββατικό έτος.
-7 τέτοια έτη αποτελούσαν το Ιωβηλαίο.
-7 ιερείς με επτά σάλπιγγες γύριζαν γύρω από την Ιεριχώ για επτά μέρες και την έβδομη έκαναν επτά φορές το γύρω των τειχών της.
-Την έβδομη μέρα από την γέννηση γινόταν η περιτομή των αγοριών.
-7 φορές συγχωρούνταν τα αμαρτήματα.
-Στο επταπλάσιο ο κλέφτης αποζημίωνε αυτόν που ζημίωνε.
Σε άλλες παραδόσεις
-7 Διδάσκαλοι: Δίας, Μόρια, Βοδισάτβα, κούτ χούμι, θιβετάνος, Μαχατσοχαν, Σεραπις, Ιλαρίωνας, Ιησούς, Ρακοτσκι.
-7 είναι οι θεοί της Τύχης για του Ιάπωνες: Μπισαμόν, Νταϊκόκου, Εμπίσου, Φουκουροκούτζου, Τζουροτζίν, Χοτέι, Μπεντέν.
-7 στοιχεία θεωρεί ως θεμελιώδη η Κινέζικη Φιλοσοφία: Αέρας, νερό, μέταλλο, αιθέρας, φωτιά, ξύλο, και γη.
-Ο 7 θεωρήθηκε «αριθμός του Θεού» ήδη στην Αρχαία Αίγυπτο: Ο φαραώ συνήθως παράγγελνε πράγματα σε ομάδες των πολλαπλασίων του 7. Για μία περίοδο, ο 7 δεν χρησιμοποιείτο σε γραπτά που απευθύνονταν στον αιγυπτιακό λαό.
-Ο Βούδας έκανε κατά την παράδοση 7 βήματα με τη γέννησή του.
-7 είναι οι σοφοί στην ινδική μυθολογία, ενώ οι σύζυγοί τους θεές αναφέρονται ως οι «7 Μητέρες».
-Στην ιρλανδική μυθολογία ο επικός ήρωας Cúchulainn έχει 7 δάχτυλα σε κάθε χέρι, 7 σε κάθε πόδι και 7 ίριδες σε κάθε μάτι. Είναι 7 ετών όταν παραλαμβάνει τα πρώτα του όπλα και νικά τους εχθρούς του.
-Στη μυθολογία των Γκουαρανί υπάρχουν 7 κυρίαρχα θρυλικά τέρατα.
-Ο κατάλογος του Γκάντι για τα «7 καταστροφικά λάθη του κόσμου» ή (όπως συνήθως αποδίδεται στα ελληνιικά) «πράγματα που δεν πρέπει να έχει κάποιος»: πλούτος χωρίς εργασία, απόλαυση χωρίς συνείδηση, γνώσεις χωρίς χαρακτήρα, εμπόριο χωρίς ηθική, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, θρησκεία χωρίς θυσίες και πολιτική χωρίς αρχές.
-Η θεοσοφική διδασκαλία της Άλις Μπέιλυ υποδιαιρεί την ανθρωπότητα σε 7 ψυχολογικούς τύπους που αποκαλούνται «Επτά Ακτίνες» και, κατά την Μπέιλυ είναι «η βάση της ψυχολογίας του New Age».
-Ο μικρός συμβολικός αριθμός του γιανγκ στο Ταοϊσμό είναι ο 7.
-7 είναι οι βαθμοί μυήσεως στον Μιθραϊσμό.
-Ο αριθμός 7 έχει ιδιαίτερη σημασία στον κοσμογονικό μύθο των Ινδιάνων Τσερόκι.
-7 είναι οι βασικές αρχές του μπουσίντο, του κώδικα τιμής των σαμουράι (βασισμένου στις αρχές του Κομφουκιανισμού και του Ζεν Βουδισμού).
-7 είναι οι διακλαδώσεις του Νείλου.
-7 είναι οι σκορπιοί της Ίσιδος.
-7 είναι οι παχιές και ισχνές αγελάδες.
-7 στάχυα είδε στον ύπνο του ο φαραώ.


Τέχνες και πολιτισμός

Ως «ιερός αριθμός», το 7 χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αρχαία και λαϊκή παράδοση, και εξ αυτού σε πολλά έργα του ανθρώπινου πολιτισμού:
Στον αρχαίο κόσμο
-Τα μέταλλα που γνώριζαν στην Αρχαιότητα ήταν 7: Χρυσός, χαλκός, μόλυβδος, κασσίτερος, υδράργυρος, ασήμι, σίδηρος. Σε αυτά βασίστηκε η εξέλιξη του Πολιτισμού!
-Σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί της Ανατολής, στην Ελλάδα κυρίως οι Πυθαγόρειοι, απέδωσαν στο 7 ιδιαίτερη μυστηριακή δύναμη και σημασία. Η «ιερότητα» και ο συμβολισμός του επεξηγήθηκαν κατά διάφορους τρόπους. Οι Πυθαγόρειοι έλεγαν ότι παραγόταν από τον αναδιπλασιασμό του μικρότερου «άρρενος» αριθμού, του 3, και την προσθήκη της μονάδας. Για αυτούς, όπως και για τον Αριστοτέλη, ο αριθμός 7 είχε μεγάλη σημασία επειδή αριστερά και δεξιά του 1 (3+1+3) υπάρχει ο αριθμός 3, που είναι ο μικρότερος που έχει αρχή, μέση και τέλος (1+1+1). Από τους αρχαίους `Ελληνες γενικά ο 7 ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Την «ιερότητά» του ενίσχυαν, εκτός από τα 7 χρώματα της ίριδας, το «επτάρρουν» του Δέλτα του Νείλου, οι επτάπυλες Θήβες κ.ά..
-Τα 7 φωνήεντα του αλφαβήτου: Άλφα, Έψιλον, Ήτα, Γιώτα, Όμικρον, Ύψιλον, Ωμέγα
-Επί Θήβας (κατά αυτής): Άδραστος ο βασιλιάς τού Άργους, Αμφιάραος, Καπανεύς, Ιππομέδων, Πολυνείκης, Τυδεύς, γιός του Οινέως, Αιτωλός, Παρθενοπαίος, απ` την Αρκαδία.
-Επί Θήβας (υπέρ αυτής): Ετεοκλής, Πολυφόντας, Μελάνιππος, Μεγαρέας, Ύπερος, Λασθένης, Άκτορας.
-Εφτά Σοφοί της αρχαιότητας: Θαλής ο Μιλήσιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Βίας ο Πρηνεύς, Κλεόβουλος ο Ρόδιος, Σόλων ο Αθηναίος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Χίλων ο Λακεδαιμόνιος.
-7 είναι οι Πλειάδες, Κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνη, που αντιστοιχούν στα 7 ορατά άστρα του αστερισμού των Πλειάδων: Η Μαία, η πρώτη και ομορφότερη, μητέρα του Ερμή, Η Ταϋγέτη, μητέρα του πρώτου βασιλιά της Σπάρτης Λακεδαίμονα, Η Ηλέκτρα, μητέρα του Δάρδανου, γενάρχη των Τρώων και του Ημαθίωνα, Η Στερόπη, σύζυγος του ήρωα Οινόμαου, Η Κελαινώ, μητέρα του ήρωα Λύκου, Η Αλκυόνη, που μεταμορφώθηκε σε πουλί από το Δία, Η Μερόπη, σύζυγος του Σίσυφου και μητέρα του Γλαύκου.
-Αλλά και στην Κίνα υπάρχουν οι «Επτά σοφοί της συστάδας των μπαμπού».
-Στην ελληνική μυθολογία η Λερναία Ύδρα έχει 7 κεφάλια.
-Η Ατλαντίδα είχε 7 κύρια νησιά.
-Τα 7 Θαύματα του αρχαίου κόσμου: Πυραμίδες της Γκίζας, Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας, Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, Ναός της Αρτέμιδος στον Έφεσο, Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, Κολοσσός της Ρόδου, Φάρος της Αλεξάνδρειας.
-Επτά ήταν οι βασιλείς στο Ρωμαϊκό Βασίλειο.
-7 ήταν και οι αυτοκράτορες της Ρώμης με την αντίστοιχη ομώνυμη περίοδο: Ιούλιος Καίσαρας, Οκταβιανός Αύγουστος, Γάλβας, Αδριανός, Νέρβας, Σαλλούστιος και Βεσπασιανός.
-Οι Επτά Λόφοι της Ρώμης (Λατινικά: Septem Montes Romae) βρίσκονται στα ανατολικά του ποταμού Τίβερη και σχηματίζουν την καρδιά της πόλης. Λόφοι: Παλατινός Λόφος (Mons Palatinus), Αβεντινός Λόφος (Mons Aventinus), Καπιτωλινός Λόφος (Mons Capitolinus), Λόφος Κουϊρινάλις (Collis Quirinalis), Λόφος Βιμινάλις (Collis Viminalis), Εσκουϊλινός Λόφος (Mons Esquilinus), Καίλιος Λόφος (Mons Caelius).
-Κι άλλες πόλεις επιχειρήθηκε να πάρουν κάτι από τη δόξα της Ρώμης ως κοσμοκράτειρας υιοθετώντας τον χαρακτηρισμό «επτάλοφος», γνωστότερη από τις οποίες είναι η Κωνσταντινούπολη. Ακόμα και η Καμπάλα λέχθηκε ότι είναι χτισμένη πάνω σε 7 λόφους.
-7 τα ονόματα που έχουν δοθεί στην Κωνσταντινούπολη: Κωνσταντίνου Πόλη, Νέα Ρώμη, Αντωνία, Θησαυρός του Ισλάμ, Διαχωριστής του Κόσμου, Ινσταμπούλ, και Κωνσταντινούπολη.
-Ο Φιλοκτήτης έπλευσε με 7 πάνοπλα καράβια στην Τροία με σκοπό να υπερασπιστεί τους Έλληνες κατά τον Τρωικό πόλεμο.
-Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Απόλλωνας είχε 7 αγέλες βοδιών.
-Στην Αρχαία Αίγυπτο ένα από τα πρώτα μετεωρολογικά συστήματα περιέγραφε 7 διαφορετικά κλίματα, χωρίζοντας τον κόσμο σε μετεωρολογικές ζώνες.
-Οι Αρχαίοι Έλληνες χώριζαν την ανατομία του ανθρώπινου σώματος σε 7 μέρη: Κεφάλι, στήθος, στομάχι, 2 χέρια, 2 πόδια.
-Η λύρα του Αρχαίου Θεού Απόλλωνα, είχε 7 χορδές.
-Στην Αρχαία Σπάρτη η εκπαίδευση των αγοριών ξεκινούσε από την ηλικία των 7 ετών!
-Ο Οδυσσέας προτού επιστρέψει στην πατρίδα του στην Ιθάκη, έμεινε στο νησί της Καλυψώς 7 ολόκληρα χρόνια.
-Παλικάρια και εφτά κόρες στέλνονταν στη Κρήτη για τροφή στον Μινώταυρο.
-Την εβδόμη μέρα έδιναν το όνομα στα νεογέννητα.
-Κάθε έβδομη μέρα θυσίαζαν οι Σπαρτιάτες στον Απόλλωνα.
-7 Πόλεις διεκδικούν την καταγωγή του Ομήρου: Χίος, Σμύρνη, Κύμη, Κολοφώνας, Πύλος, Άργος, Αθήνα
Στον Μεσαίωνα και τη νεότερη εποχή
-Οι «Επτά σοφοί της Ρώμης» (ή, στα γερμανικά, Die sieben weisen Meister), είναι ένας κύκλος μεσαιωνικών ιστοριών.
-«Αγγλοσαξονική Επταρχία» αποκαλείται από τους ιστορικούς η περίοδος από το 500 ως το 850 μ.Χ. στην ιστορία της Αγγλίας, από τα 7 βασίλεια που αργότερα συγχωνεύθηκαν στο Βασίλειο της Αγγλίας.
-Υπάρχει και ο Επταετής Πόλεμος.
Στον λαϊκό πολιτισμό (λαογραφία)
-7 μέρη του σώματος διακοσμούνται με κοσμήματα: Το κεφάλι, ο λαιμός, τα χέρια, τα πόδια, τα αυτιά, η μύτη και η μέση.
-Στο Ιράν, στον γερμανικό, τον ισπανικό και άλλους ευρωπαϊκούς λαϊκούς πολιτισμούς, οι γάτες λέγεται ότι έχουν 7 ζωές (πρβλ. το επίθετο «εφτάψυχος»), ενώ στον αγγλικό 9.
-Γνωστότατο το ευρωπαϊκό παραδοσιακό παραμύθι «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι».
-Στους Πόντιους ιδιαίτερα υπήρχαν πολλές παραδόσεις και προλήψεις σχετικές με το 7. Αν ένα νήπιο αργούσε να περπατήσει, ένα πρωτότοκο παιδί μάζευε αλεύρι από 7 «μονοστέφανα» έπαιρνε νερό από 7 βρύσες, τα ζύμωναν, έκαναν ψωμάκια, τα έψηναν με φύλλα από 7 φράχτες και τα μοίραζαν στα παιδιά της γειτονιάς. -Μετά τη βάφτιση, ο νονός έλεγε δίνοντας το νεοφώτιστο στη μάνα του: «ως τα 7 χρόνια η αμαρτία για κακοπάθημα του μωρού είναι δική σου και μετά από τα 7 χρόνια θα είναι δική μου.
-Το παιδί πήγαινε τότε σχολείο 7 ετών.
-Στον χορό του γάμου, «θύμιγμα» 7 ζεύγη (αντρόγυνα) έπαιρναν μέρος, έκαναν μόνο 7 στροφές και αμέσως μετά άλλαζαν χορό.
-Οι γονείς της νύφης καλούσαν τον γαμπρό 7 μέρες ύστερα από τον γάμο.
-Στο δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων έπρεπε να παρατεθούν στο τραπέζι 7 ειδών φαγητά.
-Πίστευαν ότι «η γάτα έχει 7 ψυχές κι η γυναίκα 7 διαβόλους». Κι αν μια γάτα την περάσεις από την πυροστιά 7 φορές, δεν θα γεννήσει για 7 χρόνια.
-Στη Γαλικία ο έβδομος γιος μιας οικογένειας πιστεύεται ότι θα γίνει λυκάνθρωπος. Σε άλλες παραδόσεις, πιστεύεται ότι μετά από 6 γεννήσεις κοριτσιών το έβδομο παιδί θα είναι αγόρι και θα γίνει λυκάνθρωπος. -Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο έβδομος γιος ενός έβδομου γιου θα είναι ένα παιδί με ειδικές ιαματικές δυνάμεις και ενόραση, ενώ σε άλλες παραδόσεις θα είναι βρικόλακας.
-Στο ομώνυμο παραδοσιακό αγγλικό παραμύθι, ο Thomas the Rhymer πήγε και έζησε για 7 χρόνια στο Βασίλειο των Ξωτικών.

Πολλές οι επιδράσεις των λαϊκών παραδόσεων για τον αριθμό 7 και στην καθημερινή γλώσσα, όπου ως συνθετικό υποδηλώνει το «τελείως», ολοκληρωση και τελειότητα (ιδιότητες του θεϊκού στοιχείου), ενώ ο 40 υποδηλώνει γενικά τον μεγάλο αριθμό: «επτασφράγιστο μυστικό» (= «τελείως μυστικό» – και όχι π.χ. «οκτασφράγιστο»), «…κι ανοίγουν οι καρδιές εφτάδιπλες» (στίχος του Γ. Βερίτη).
Λογοτεχνία
-Οι επτά ηλικίες του άνδρα, σύμφωνα με τον Σαίξπηρ: Ο Νήπιο, Ο Κλαψιάρης μαθητής, Ο Εραστής, Ο Φαντάρος, Ο Δικαστής, Ο Ανόητος Γέρος, Το ξεκούτιασμα και η απόλυτη λήθη.
-Η Σάγκα των επτά ήλιων είναι μία σειρά 7 μυθιστορημάτων του Κέβιν Άντερσον.
-Οι Μυστικοί Επτά, είναι ένα περιπετειώδες παιδικό βιβλίο της Ένιντ Μπλάιτον.
-Οι Επτά αδελφοί του Άλεξις Κίβι θεωρούνται το πρώτο σημαντικό μυθιστόρημα που γράφτηκε ποτέ στη φινλανδική γλώσσα και ένα από τα πλέον διάσημα.
-Το The Seven Dials Mystery είναι ένα μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι.
-Οι επτά στύλοι της σοφίας (1926) είναι βιβλίο του Τόμας Έντουαρντ Λόρενς.
-Ο David Eastis συνέγραψε δύο βιβλία για τον αριθμό 7, που φέρουν αμφότερα τον τίτλο 7.
-Το «Είμαστε επτά» (We are Seven) είναι ένα ποίημα του 1798 του Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ.
-7 Νάνοι: Χαζούλης, Ντροπαλός, Υπναράς, Συναχωμένος, Καλόκαρδος, Σοφός, Γκρινιάρης.
Μουσική
-7 είναι οι νότες της βυζαντινής μουσικής: Πα, Βου, Γα, Δη, Κε, Ζω, Νη
-7 είναι οι νότες και στην παραδοσιακή δυτική διατονική μουσική κλίμακα: Ντο, Ρε, Μι, Φα, Σολ, Λα, Σι
-Επίσης, υπάρχουν 7 βασικές swaras (saptaswaras) στην Ινδική καρνατική μουσική και 7 dastgah στην Περσική παραδοσιακή μουσική.
-7 ίντσες ήταν η αρχική διάμετρος των δίσκων γραμμοφώνου των 45 στροφών.
-Η ομάδα 7 μουσικών ονομάζεται σεπτέτο.
Στα παιχνίδια
-7 είναι το άθροισμα των ενδείξεων οποιουδήποτε ζεύγους αντίθετων πλευρών στο κοινό (κυβικό) ζάρι.
 
 
 
 ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΗΣ.
SHARE

ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΗΣ

θέλω να δώσω φόρο τιμής σε όλους εκείνους που θυσίασαν την προσωπική τους ελευθερία καιπολλοί περισσότεροι την ζωή τους για την ΠΑΤΡΙΔΑ, ώστε να υπάρχουμε εμείς σήμερα ως Έθνος και πολίτες αυτής της ένδοξης χώρας που λέγετε ΕΛΛΑΔΑ….

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

ΤΥΧΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

by click4money

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 24-11-2011 ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΑΤΗ ΑΠΟΕΛ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟΡΡΗΤΑ Άρθρο 120 ΑΡΧΑΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ ΒΕΡΟΙΑ ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΕΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Δ.Ν.Τ. ΔΕΛΤΙΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Δελτίο εγκληματικότητας αλλοδαπών ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΓΓΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ L-172 ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ L-172 ΠΟΡΕΙΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΣΥΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΜΒΑΤΗΡΙΑ ΕΟΚΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΑ ΠΡΟΟΙΟΝΤΑ ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΗ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΥΡΟ ΕΥΡΩΠΗ ΗΡΩΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΔΙΟΦΥΙΕΣ ΙΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΙΧΩΡ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΚΛΟΠΕΣ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ ΚΥΠΡΟΣ ΚΥΠΡΟΣ 1974 - ΑΤΤΙΛΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΡΤΗΡΙΕΣ ΜΑΣΟΝΙΑ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΝΑΖΙ ΝΑΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΝΕΦΕΛΙΜ ΝΙΚΟΛΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΟΡΚΗΖΟΜΑΙ... Π.Α. Π.Ν. ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ Παναγιώτης Δαρίβας ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ Ε. ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΥΠΑΡΑ ΓΕΝΟΙ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΟΚ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΡΙΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΖΑΜΙ ΤΟ 'ΞΕΡΕΣ? ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΡΟΪΚΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ ANUNNAKI CHEMTRAILS CIA EURO HAARP ILLUMINATI INTERNET ISIS J.F.K. LEFTHY NASA PKK STEΑLTH UCK UFO WEHRMACHT